Νίκος Μαράκης «Μόνο 1 στα 1000 χελωνάκια θα επιβιώσει, θα  γίνει 25 ετών για να ξαναγυρίσει στην παραλία μας»

Για την θαλάσσια χελώνα, τα «γεννητούρια» στις παραλίες της Σητείας  και για την δράση της Εθελοντικής Ομάδας γαι την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας μίλησε στην εκπομπή «Ναι μεν αλλά» και στην Δέσποινα Κουτάντου, το μέλος της ομάδας Νίκος Μαράκης  λέγοντας χαρακτηριστικά «Κλείσαμε φέτος 10 χρόνια, είμαστε περίπου 25 άτομα εθελοντές, αγαπάμε τον τόπο μας και αυτό που κάνουμε.
Προχθές βγηκαν τα πρωτα χελωνάκια. Η χελώνα καρέτα-καρέτα είναι ένα προϊστορικό είδος, είναι παλαιότερο για τους δεινόσαυρους 150 εκατομμυρίων ετών, ενώ έχει αλλάξει λίγο. Ο αριθμός εκατό είναι ο χρυσός  αριθμός. Ζει περίπου 100 χρόνια, γίνεται περίπου 100 εκατοστά, κάνει περίπου 100 αυγά, είναι περίπου 100 κιλά και αφού ωριμάζει στα 25 έτη έρχεται και γεννάει.
Θα γεννήσει περίπου 100 χελωνάκια τα οποία μετά από 60 μέρες περίπου είναι έτοιμα να βρουν την να περπατήσουν στην παραλία να πάνε στη θάλασσα. Εκεί  είναι το δυναμικό σημείο της υπόθεσης, ότι εμείς δεν πρέπει να τα ακουμπήσουμε, γιατί αποπροσανατολίζονται  και γυρίζουν προς την στεριά. Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος. Εμείς δεν πρέπει να τα ακουμπήσουν γιατί οι άνθρωποι κουβαλάμε αρρώστιες και γενικά τα ερπετά δεν ακουμπάμε. Το  σημαντικό είναι να τα αφήσουμε να κάνουν τη γυμναστική αυτή, την πορεία προς τη θάλασσα, είναι πολύ σημαντικό για τα πνευμόνια τους και  να καταγράψουν με το κάτω μέρος του καβουκιού τους  την περιοχή γιατί αυτή  η καταγραφή που θα κάνουν, θα  τα επαναφέρει 25 χρόνια μετά  να  γεννήσουν το ίδιο σημείο. Έρχονται και ξανά έρχονται στο ίδιο σημείο να γεννήσουν και αυτό είναι το ωραίο με αυτό το θαυμάσιο ζώο. Δεν πρέπει να τα σηκώσουν από αγάπη νομίζοντας ότι θα τα βοηθήσουμε για να τα βάλουμε στη θάλασσα.  Να τα  παρατηρούμε να κάνουμε ησυχία όσο γίνεται. Συνήθως η έξοδος είναι νυχτερινή αλλά μας βγαίνουν και απόγευμα και μπορούμε να πούμε ότι στην περιοχή μας είναι εκπαιδευμένος ο κόσμος.
Εμείς από τον Μάιο και για τέσσερις μήνες αναλαμβάνουμε και περιπολούμε όλη την παραλία. Φέτος έχουμε και μια συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης να περιπολούμε Ερμούπολη, Βάι, Κουρεμένο, Χίονα ,προσπαθούμε να έχουμε όλες τις περιοχές ελεγχόμενες .Το πρωί  κάποιος  παρατηρεί την παραλία και αν δει ίχνη χελώνας,  είναι να  φανταστείτε σαν να έχει περάσει  ένα τρακτέρ, τέτοια ίχνη αφήνει, τότε οριοθετήσουμε την περιοχή. Όταν πλησιάζει πλησιάζει η ώρα  να βγουν τα χελωνάκια φτιάχνουμε ένα διάδρομο που θα τα  υποχρεώσει να πάνε προς τη θάλασσα.
Καταφέρνουν να βρουν το δρόμο τους σε ποσοστό του 95%.  Το πρόβλημα είναι ότι 1 στα 1000 θα επιβιώσει  και θα  γίνει 25 ετών για να ξαναγυρίσει στην παραλία.
Οι κίνδυνοι είναι ο ανθρώπινος παράγοντας με τις σακούλες και τα πλαστικά τα οποία μπερδεύουν με το φαγητό τους. Θα θυμάστε πέρυσι το φαινόμενο στον Κορινθιακό που είχε γεμίσει τσούχτρες και μέδουσες γιατί εξαφάνισαν τις χελώνες.
Έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία με το Δήμο, το  Λιμεναρχείο και  την Αστυνομία Εχει ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και φέτος  έχουμε χελωνάκια και σε δύο ξενοδοχεία, ένα στο Μόχλο  και ένα την παραλία της Σητείας  όπου οι άνθρωποι κατευθείαν μας ενημέρωσαν. Είχαμε  πάει πέρυσι  και τους μιλήσαμε  και πραγματικά φέτος βγήκε η χελώνα , μας ενημέρωσαν, οριοθετήσαμε το σημείο και   τελικά  πήγαν όλα καλά.
Πάμε και  στα σχολεία, έτσι ώστε  το μέλλον του τόπου μας να το θεωρείται δεδομένο.  Διαφημίζει και τον τόπο μας».

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com